Friday, May 13, 2011

karipap

Kesian nengok dek ubi kentang nie...so pagi tadi kul 5 pas bangun tido...terfikir nak buat curry pufff...so inilah hasilnya....inti ubi kentang, campur telur and sardin

in the making.tak main yer pakai acuan...original tangan je kapit tu

tengah dok dalam kuali

nyuuuummmmmmmmmmmm.....jemput makan

emmmm sedapnya ibu buat kayipap nie...tgk aqil makan.....nyum nyum

KARIPAP
BAHAN-BAHAN:
Untuk Kulit:
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega dicairkan
1/2 cawan air
sedikit garam

Untuk inti:
6 biji ubi kentang sederhana dipotong dadu
1/2 tin sardine (saya guna ayam brand)
1 biji telur
2 sudu besar serbuk kari
5 biji bawang merah
3 cawan air atau lebih 
ikan bilis (ikut suka)
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

Caranya:
Untuk inti:
1. Tumis bawang dan ikan bilis yang telah dikisar kemudian masukkan kari dan kacau.
2. Masukkan ubi kentang dan biarkan sedikit empuk kemudian masukkan semua bahan yang lain dan biarkan hingga betul-betul empuk.

Untuk kulitnya:
1. Tuangkan mentega yang telah dicairkan pada tepung dan tambahkan sedikit garam dan air sedikit demi sedikit .Uli hingga menjadi doh yang dikehendaki.

SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. cantiknya suzan punya karipap tak der jerawat...mieza buat mesti ada jerawat..apa petua tanak kasi jerawat ye?

    ReplyDelete
  2. eh malule ngan sifu nie....suzane guna marjerin daisy ..jgn panas sgt masa panaskan tuagak@dah cair marjerin tu curah jer kat tepung...INSYAALLAH..tapi hubby suka yang ada jerawat..anak2 suka yang takde jerawat...

    ReplyDelete