Order by Marliza asyikin...tq....
dilimpahi straberry toping dan ana muslim edible image
ditambah dengan fresh strawberry...yummy
Nak cuba resepinya...sangat sangat terasa cheesenya
Cheese cake blueberry + strawberry.
resepi asal: suzane (dari buku tapi tak ingat nama buku)
Bahan2 A:
Basenya:
Biskut marie + oreo (kalau nak tebal kena banyak le...ikut suka)...100 gm
Mentega ....100 gm ( gaul dengan biskut tadi hingga boleh di genggam)
Setelah siap masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit.
Bahan B:
Isian keju
Krim cheese - 500gm
Butter - 40 gm (guna tatura butter)
Telur - 4 biji
Krim putar (whipping cream) - 150 ml
Coklat putih compound - 300 gm (dimasak secara double boiler)
1 bekas yogurt buahan kecil (jenama Dutch Lady - bluebery + strawberry)
Caranya:
1. Pukul cream cheese dengan butter sehingga ringan dan gebu, kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Campurkan yogurt, whipping cream dan coklat putih yang telah disejukkan sedikit ke dalam adunan tersebut.
3. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang dibuat tadi (Bahan A) dan bakar selama 60 minit pada suhu 160 darjah secara waterbath.
4. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk lebih kurang sejam dan masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya semalaman. Barulah seap dimakan.
5. Boleh dideco ikut suka....suzane letak toping strawberry dan dilimpahi buah strawberry atau toping blueberry dan buah blueberry......ikut suka ye.
APA YANG DIKATAKAN WATERBATH: teknik meletakkan air dalam bekas dan dimasukkan dalam oven di bawah adunan kek tadi. Suzane tutp atas adunan tadi dengan aluminium foil . ni untuk mengelakkan kek tadi warna gelap.
SELAMAT MENCUBA
1. Pukul cream cheese dengan butter sehingga ringan dan gebu, kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Campurkan yogurt, whipping cream dan coklat putih yang telah disejukkan sedikit ke dalam adunan tersebut.
3. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang dibuat tadi (Bahan A) dan bakar selama 60 minit pada suhu 160 darjah secara waterbath.
4. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk lebih kurang sejam dan masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya semalaman. Barulah seap dimakan.
5. Boleh dideco ikut suka....suzane letak toping strawberry dan dilimpahi buah strawberry atau toping blueberry dan buah blueberry......ikut suka ye.
APA YANG DIKATAKAN WATERBATH: teknik meletakkan air dalam bekas dan dimasukkan dalam oven di bawah adunan kek tadi. Suzane tutp atas adunan tadi dengan aluminium foil . ni untuk mengelakkan kek tadi warna gelap.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment