Saturday, July 23, 2011

kek gula hangus

nampak kat dapur bahan nie aja yang ada...so try le resepi dari wida@myresepi.com...hasil nya memang tidak mengecewakan...jom kita layanzzzz...tq wida for resepi...suzane ubah sikit kukus lebih sedap...moist
dah masak kat dalam pengukus

sedappppppp....
nak cuba resepi:

KEK GULA HANGUS
Sumber:widad@my resepi.com
Sedikit ubahsuai:suzane@isuzane.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 orang )
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega

Cara-cara
1.                  Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2.                  Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3.                  Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4.                  Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5.                  Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6.                  Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7.                  Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
8.                  Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9.                  Kukus dengan api perlahan lebih kurang 50 minit. (resepi asal dibakar)

3 comments:

  1. suzan nak sepotong kek sarang lebah ni..mieza tak pernah buat versi kukus..semua yg mieza buat semua versi bakar...ini mmg feveret mak mieza :)

    ReplyDelete
  2. boleh jer mieza....suzane suka kukus lagi cause dia lembab...pernah cuba guna resepi yang bakar tapi kurang yummy....cubalah

    ReplyDelete
  3. sedap...suka buat kek ni..tapi lebih gemar versi bakar dari kukus...

    ReplyDelete