Saturday, July 23, 2011

cupcake choc kukus

ni kak ros order untuk kenduri....100 pcs cupcake

 dalam pengukus
tembam....
deko dengan butter cream
deko dengan fondant..kak ros kata tak sedap...sorry ar kak ros..nampak cantik jer
 sedia untuk di bawa oleh kak ros.
Nak cuba resepi:
CHOC MOIST CUP CAKE KUKUS (45 pieces)
sumber: suzane@isuzane.blogspot.com

Bahan-bahannya:
2 cawan susu cair#
2 cawan sus pekat#
2 cawan gula#
2 cawan minyak #
2 cawan koko#
2 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung naik sendiri*
6 biji telur
2 sudu kecil soda bikarbonat*
2 sudu kecil baking powder*

Caranya:

1. Campurkan semua bahan# dan dikacau sebati pada api kecil. (A). Ketepikan.

2. Pukul telur hingga kembang dan masukkan bahan * yang telah diayak. Pukul lagi hingga sebati.
3 .Masukkan A dan pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan dalam acuan dan dikukus dengan api sederhana.Kalau api besar nanti jadi kek cawan merekah.
Resepi butter cream:

500 gm butter
250 gm krimwell
250 gm gula icing

Caranya:

1. Pukul butter dan krimwell hingga kembang dan jadi putih gebu.

2. Masukkan gula icing (perlu di ayak dahulu supaya tidak berketul-ketul) dan pukul lagi hingga sebati.

3. Bahagikan kepada bahagian yang kecil dan letak pewarna ikut suka dan masukkan dalam piping bag.Deko ikut suka ye.




6 comments:

  1. Nk cuba cam sedap jerrrr .x manis sgt ke

    ReplyDelete
  2. Salam eimie..tak manis....kalau utk mkn srndiri kurangkan adunan jadi half....mean kalau 2 cwn gula akan jadi 1 cwn

    ReplyDelete
  3. Salam eimie..tak manis....kalau utk mkn srndiri kurangkan adunan jadi half....mean kalau 2 cwn gula akan jadi 1 cwn

    ReplyDelete
  4. kalau nak buat 100pcs..berapa kali kena bancuh adunan tu yer..

    ReplyDelete