kulihat hijauuuuuuuuuuu.tengok pun dah sedap
makan dengan ayam masak merah...fuh marvelous
Nak cuba resepi:
NASI KETUMBAR
Source :mieza@WAWMC.blogspot.com
Source :mieza@WAWMC.blogspot.com
Sedikit ubahsuai: suzane@isuzane.blogspot.com
Bahan-bahan:
3 pot beras basmathi - guna pot rice cooker
3 s/b mentega - guna minyak sapi
4 biji bawang merah - dimayang halus
1 inci halia - mayang
3 biji bawang putih - mayang
3 batang daun ketumbar -diblender halus dan tapis
sedikit garam
pewarna hijau
3 pot beras basmathi - guna pot rice cooker
3 s/b mentega - guna minyak sapi
4 biji bawang merah - dimayang halus
1 inci halia - mayang
3 biji bawang putih - mayang
3 batang daun ketumbar -diblender halus dan tapis
sedikit garam
pewarna hijau
air ikut sukatan beras (aku lebihkan 1/2 pot so jadi 3 1/2 pot le)
1 kiub ayam (aku guna ikan bilis)
Bahan tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 camt lada hitam (kalau tak nak takpe-cause anak2 tak suka)
5 biji buah pelaga
Bahan hiasan
Bawang goreng
Hirisan daun ketumbar
Badam panggang
Cara-caranya:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Cairkan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan rempah tumis hingga wangi.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia dan goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam.
4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
5. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa. Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
1 kiub ayam (aku guna ikan bilis)
Bahan tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 camt lada hitam (kalau tak nak takpe-cause anak2 tak suka)
5 biji buah pelaga
Bahan hiasan
Bawang goreng
Hirisan daun ketumbar
Badam panggang
Cara-caranya:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Cairkan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan rempah tumis hingga wangi.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia dan goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam.
4. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
5. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa. Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment